petak, 11. svibnja 2012.

Motivacija za rad

Kao što sam i obećala novi post je ubrzo stigao :D, a u njemu ću nešto više pisati o motivaciji za rad i kako ona utječe na zaposlenike.

Upravljanje i razvoj ljudskih potencijala postaje sve značajnije zbog novog mjesta i uloge čovjeka u svim društvenim procesima kao i u njihovom upravljanju. Motivacija i zadovoljstvo zaposlenika smatraju se temeljem zanimanja suvremenog menadžmenta ljudskih potencijala, jer jedino se izgradnjom kvalitetnog motivacijskog sustava može pomoći organizaciji da poveća svoju konkurentsku sposobnost i vrijednost.


Cilj motivacije za rad je potaknuti zaposlenike da se oni sami zauzmu za ostvarivanje ciljeva tvrtke, svjesni smo toga da motivacija nije osobna karakteristika pa se na nju može utjecati ponašanjem nadređenoga. Menadžeri žele da njihovi zaposlenici uspješno podupiru svojim zalaganjem i radom postizanje ciljeva poduzeća. Upravo zbog toga oni moraju ulagati u osnove psihološkog pojma motivacije i njihov pristup ne smije biti površan, jer tada ne daje odgovore na ključna pitanja.

Na motivaciju za rad utječu brojni činitelji i upravo o njima ovisi koliko je zaposlenik motiviran za obavljanje nekoga posla i da li će na tom poslu pružiti svoj maksimum, a neki od tih činitelja su:

  • plaća,
  • dobri rukovoditelji,
  • međuljudski odnosi,
  • zadovoljstvo poslom,
  • sigrunost posla,
  • radni uvjeti itd.


Smatram da je poticanje radne uspješnosti od vitalne važnosti za jednu tvrtku, poduzeće ili bilo koju drugu organizaciju. Razlog je taj što je to ključ dobrog poslovanja i maksimalnog učinka u motivaciji zaposlenih, jer ako su zaposlenici motivirani, tj. ako su njihove potrebe zadovoljene, oni će pružiti maksimum.

Do sljedeć posta, pozdrav :)!




Nema komentara:

Objavi komentar