utorak, 15. svibnja 2012.

Plaća kao faktor motivacije

U ovom postu ću pisati o važnosti plaće i koliko je danas ona zapravo bitna zaposlenicima. Danas vrlo često možemo čuti da je upravo plaća ta koja najviše utječe na motivaciju za rad i da ona pokreće zaposlenike.


Materijalne nagrade izražene općim pojmom plaće nesumnjivo su najopćenitiji, najkonkretniji, vrlo važan i poticajan oblik priznanja nečijeg rada i uspješnosti. Te stoga možemo slobodno pretpostaviti da uza sve individualne razlike i preferencije, one djeluju slično na ponašanje većine ljudi u okviru iste kulture.


Jedan od najvećih problema je otpor samih radnike koji vrlo često ne vjeruju da je sustav stimulativnog nagrađivanja objektivan i pošten. Znamo i sami da zaposlenici vrlo često uspoređuju svoju plaću s drugim zaposlenici i ako uvide da je sustav nagrađivanja nepošten svakako ih demotivira za daljnji napredak. Stoga je jedan od važnijih uvjeta uspjeha stimulativnog nagrađivanja zadobiti povjerenje zaposlenika u taj sustav, a nužna je pretpostavka da budu dobro informirani o njemu.


Do sljedećeg posta, pozdrav :)

Nema komentara:

Objavi komentar